piątek, 9 listopada 2012

Ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę na grubym cieście
Ciasto na pizzę, które jest opisane w tym przepisie jest grube ale równocześnie puszyste i miękkie, aż zęby się same w nie zagłębiają.

Przepisów na Internecie jest naprawdę wiele i na wielu się przejechałem. Wielkokrotnie zapraszałem narzeczoną na pizzę z nowego przepisu (bo wcześniej szukałem tego idealnego) no i ta pizza wychodziła nie do końca tak jak chciałem. Nie jestem jakimś wielkim master chefem ale chcę, aby to co gotuje dla mojej wybranki serca było jak najlepsze i żeby chciała dokładkę :]

Znalazłem taki przepis a Wam przedstawiam go w formie pizzy na grubym i na cienkim cieście osobno bo to się robi troszeczkę inaczej. Polecam i życzę smacznego! Tomasz z Łodzi.

Z tego przepisu pizza wychodzi mniej więcej o średnicy 25zł.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
1. 250g mąki pszennej (ja używam z "Mąki z Kłosem" tej czerwonej, skoro mi na niej wychodzi nie kupuję innej ale na innej pewno też by wyszło)
2. 150ml wody
3. pół łyżeczki soli
4. 2 łyżki oliwy z oliwek / bądź 1 i 1/2 łyżki oleju


Na samym początku warto rozrobić sobie drożdże w ciepłej (nigdy wrzącej wodzie, bo zniszczycie drożdże i ciasto nie wyrośnie). Drożdże: 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych. Do tego dodajemy pół łyżeczki cukru oraz pół łyżeczki mąki pszennej. Czekamy aż drożdże się ostudzą do temperatury ciała zanim je użyjemy.

ROBIMY CIASTO:
Mąkę początkowo przesiewamy do miski. Robimy to dlatego, że w mące czasem moje się pojawić jakiś kłos, tym bardziej jeśli macie mąkę ze wsi (bardziej zaufana i pewno zdrowsza - jak macie, użyjcie) jeśli jednak nie przesiejecie najwyżej wpadnie Wam tam coś ;) Przesianie mąki też pozwala rozdzielić grudki mąki jeśli takowe są. W górce mąki robimy wgłębienie i dolewamy tam nasze drożdże. Ugniatamy aż zobaczymy, że składniki się łączą. Dodajemy powoli wody, najlepiej nie wszystko na raz. Ugniatamy jak się wymiesza, dolewamy następną porcję wody i tak dalej. tutaj ciasto powinno nam się lekko bądź mocniej (zależy jak mocno je wyrobiliście) kleić się do rąk. Dolewamy oliwę bądź olej i wyrabiamy dalej. Wyrabiamy aż zobaczymy, że ciasto ma dobrą konsystencję, kleić ma się tylko trochę, ma być jednolite bez widocznych grudek itp.

LEŻAKOWANIE CIASTA:
Odstawiamy teraz ciasto w ciepłe miejsce najlepiej wtedy wsadzić je do miski i tak jak robiły nasze mamy i babki przykryć ścierką, tak aby ciepło nie uciekało. Kładziemy ciasto blisko pieca/kaloryfera. Ciasto nam powinno wyrosnąć jeszcze raz takie duże - wtedy wiadomo, że już jest OK. Jeśli nie jesteście pewni czy już jest OK to ciastu rośnięcie powinno zająć na ogół pół godziny. Po tym czasie możecie już uznać, że powinno się nadać.

PRZYGOTOWANIE PLACKA:
Nasz placek ciasta na pizzę, aby był gruby i puszysty musi być wyrabiany z 3 - 4 minut mocno w rękach. Jeśli chcecie porzucać ciastem o blat to to jest dobry moment. Tylko upewnijcie się, że jest czysty. Ciasto formujemy na placek wielkości 25 cm w średnicy. Ja odmierzam mniej więcej długość moich 1 i pół dłoni i wychodzi pięknie. Ciasto na krańcach wywińcie troszkę do góry, aby składniki się nie wysunęły podczas pieczenia (ciasto pracuje i rośnie więc różnie bywa). W tym momencie dodajecie swoje składniki. Polecam przed dodaniem sypkich składników jak ser, wędlina, warzywa, owoce czy grzyby wysmarować ciasto ulubiony sosem wtedy będzie jeszcze miększe i nasiąknie podczas pieczenia sosem.

PIECZENIE CIASTA:
Ciasto do pizzy wsadzamy na blachę z teflonem o ile takiej nie macie albo nie wiecie jaką macie to posmarujcie blachę masłem lub margaryną i popruszcie je z deczko mąką pszenną. Ustawiamy piekarnik na 250^C. Kiedy ciepło w piekarniku osiągnie te 250 stopni wsadzamy nasze ciasto. Ciasto po 15 minutach jest gotowe. Jeśli macie składniki, które lepiej smakują przypieczone możecie potrzymać 17 minut ale dłużej już nie zalecam, bo może się przypalić i straci urok.

-->

3 komentarze:

  1. Wszystko fajnie, ale brakuje ilosci drozdzy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie, wybacz: 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a wody do rozpuszenia drozdzy to ile? 1/2 szklanki ? mniej?

    OdpowiedzUsuń